Wat is Pilates

Pilates is een unieke formule van rek-en strekoefeningen, een bewegingsmethode, ontwikkeld door Joseph Pilates (1880 - 1967).
Het bestaat dus al heel lang en wordt in Amerika al sinds het begin van de introductie ervan, in de jaren twintig door vele enthousiaste aanhangers beoefend. Eerst vooral door dansers, als ondersteunende training. omdat Pliates zorgt voor sterke spieren, een betere houding, souplesse en balans. Deze formule heeft steeds meer succes, veel dansers en acteurs zeggen dat ze hun sterke, soepele lichaam aan deze oefeningen te danken hebben. Het gebruik van de geest bij het beheersen van de spieren maakt dat deze les een unieke Body & Mind ervaring is.

Tegenwoordig is Pilates bekend bij een breed publiek. Wat het zo populair maakt is dat je snel resultaat boekt terwijl het geen zware training is. Pilates onderscheidt zich op een aantal punten van andere vormen van training zoals fitness of yoga. Zo wordt niet uitgegaan van het trainen van aparte spiergroepen. Het lichaam wordt als een geïntegreerd geheel beschouwd zodat bij elke oefening meerdere spiergroepen tegelijk aan bod komen waarbij zowel kracht als lenigheid tegelijk worden uitgedaagd.
De oefeningen zijn er in de eerste plaats op gericht de regio van de onderrug, buik, bekken en bilspieren te versterken. Op die manier krijgt men een sterk "centrum" wat Pilates het "powerhouse" noemde, van waaruit men de rest van het lichaam kan aanpakken.

Anders dan bij powertraining wordt niet enkel gefocust op aankweken van spiermassa. Het is ook geen afslankingsmethode à la aerobics. Het doel is het in balans brengen van het lichaam en het corrigeren van de houding en het evenwichtig versterken en verlengen van specifieke spiergroepen.
De methode werd door Pilates contrology genoemd, naar één van de sleutelbegrippen die nu nog de basis vormen van de Pilatesmethode: concentratie, controle, centreren van het lichaam, ademhaling, precisie en flow (soepel aaneenrijgen van de oefeningen).
Vooral in het begin is het centreren van kapitaal belang. Daartoe leren we mensen correct recht te staan, te zitten of te liggen. Een correcte houding is voor het ontwikkelen van een evenwichtige fysiek van essentieel belang. Men gaat automatisch de principes van een juiste houding in het dagelijks leven overnemen. Mensen voelen al na 2 tot 3 lessen het verschil!


Wie ben ik

Al sinds mijn jeugd heb ik een passie voor allerlei soorten dans, van jazz-ballet tot streetdance, aerobics .... Deze hobby is uiteindelijk uitgegroeid tot méér, na een reeks opleidingen ( o.a. Aalo) en workshops ben ik aan de slag gegaan in de fitness wereld als lesgever Bodyshape, Fat Burning, Step, BBB, Les Mills BodyVive, Les Mills Tone......ook sinds 2009 volledig "verkocht" aan Zumba :-)

Begin 2000 kwam ik via de lessen van Karrie Donovan (Personal coach en Certified Pilates Instructor) in contact met Pilates.
Vermits ik ondertussen ook gebeten was door de salsa-microbe en zelf salsa-les gaf was dit een ideale les voor mij.
Als danser heb je een goeie balans en houding nodig én soepele, stevige spieren. Dus alles waar je bij Pilates aan werkt!

Met de hulp, lessen en opleiding van in eerste instantie Karrie Donovan zelf was ik klaar om de lessen van Karrie over te nemen (en nog steeds te geven) in Fitness Center Schilde.
Sinsdien volgde ik ook workshops en opleidingen bij Elsie Matthijssens (Antwerp Yoga en Nike Academy) -
Debbie Jenner ( Pilates Company NL) – Christ’l Muls ( CCP Christ’l Clear Pilates) en bij Niki Hendrikx (Pilates Studio Genk).

Ik heb na al die jaren zelf nog heel veel voldoening van Pilates en daarom heb ik besloten om op vraag van cursisten deze les ook in Lier op het lessenrooster te zetten. Eerst rustig op maandagavond begonnen met een klein groepje, ondertussen sinds april 2014 ook op donderdagavond en vanaf 17 september 2014 ook op woensdagmorgen.
Vanaf september 2019 ook in Bouwel.

Niet alleen als danser maar ook in het dagelijkse leven hebben we die sterke, soepele spieren en balans nodig.
Ook ideaal om extra te stretchen na de Zumbales!

Dus niet twijfelen maar doen!
Magda Spiessens


Privé begeleiding

Verkiest u ervoor om toch liever privé begeleid te worden: dit kan!

Op deze manier leer je de basisbeginselen van Pilates beter begrijpen, zodat je mogelijk daarna zonder problemen kan instappen in de reguliere lessen in Lier of in Schilde bij Fitness Center Schilde.

Misschien hebt u toch beperkingen waardoor het moeilijk is om in te stappen in een groepsles? Dan kan de privé begeleiding voor u de beste manier zijn om oefeningen, persoonlijk gericht op uw eigen kunnen, te leren uitvoeren.

Voor meer info, contacteer me vrijblijvend via
mailto:magda@enciende.be of gsm 0476/ 733 406